Egy baráti házaspárral beszélgettünk "csak úgy", aztán végül lejöttem hozzájuk félig nyaralni, félig dolgozni és közben segítek nekik átalakítani az étkezésüket.
Hogyan lehet például egy férfi étkezését egészségesebbé tenni úgy, hogy jókat, eleget egyen mégis, de közben fogyjon és megszabaduljon a cukorsóvárgástól, mit együnk reggeltől estig minden nap, hogyan tegyük mindezt fenntarthatóvá? Igazi reality show, ami nekem is nagyon tanulságos!
HELYSZÍN: Salföld, Káli-medence
IDŐTARTAM: 2021. július-augusztus
CÉL: András szeretne cukormentesen étkezni, kb. 15 kilót fogyni, Anikó visszatérne a paleo táplálkozáshoz és közben elveszítene 4-5 kilót.
Mindennapjainkról a Facebookon itt!
Paleohedonista komfort kaják - ezekkel indultunk az elején. Na, de mit jelent ez a mindennapokban? Less bele, miket eszünk, hogyan haladunk!
Anikónak már volt paleós múltja, azonban a párja számára ez még új terep volt. Na de hogyan lehetett vajon a nehéz szénhidrátokat "átvarázsolni" főleg egy hagyományos ételeket szerető férfi tányérján? Mit lehet enni napról-napra? Hogyan "adtam el" nyálcsorgatóan, gusztán az egészséges édességeket, rántott husit, krumplipürét, zöldségeket? A beszámolómból kiderül milyen kalandokban, szuper élményekben volt részünk.
ELSŐ HÉT: kezdetek
Az első napon bevásároltunk husikat, zöldségeket, mindent, amire szükségünk volt a kezdéshez. Anikó lemérte magát, a célját kitűzte és a táplálkozási naplóját is becsületesen elkezdte vezetni.Másnap András, Anikó párja is becsatlakozott az életmódváltásba, pontosan 106,3 kilóról startolt.
Paleohedonista komfort kaják
– ez volt a vezérvonalunk, de mit is jelent ez?
Egyénileg megengedett pár étel, ami még nem vészes annyira, de ad egy új komfortzónát. Így volt a menüben kölestészta a laskagombás marhapörihez, krumplisaláta a grill tarjához és paleo pohárdesszertek - vagy éppen görögdinnye.
A harmadik nap éjszakája nagyon izgalmas volt, mivel spontán lakóautóba pattantunk, a szabad ég alatt grilleztünk és végül a kocsiban aludtunk. A cukrot, mézet felváltotta az eritrit és a négyszeres édesítő. A kiadós vacsi utáni reggeli menü májkrémes gluténmentes kenyér, szalámi, zöldségek, ebéd halászlé, kecske grillsajt, sült zöldségek (krumpli, cékla, édesburgonya) volt, utána pedig paleo süti.
A negyedik napra Andrásnak -1,1 kg-mal mutatott kevesebbet a mérleg, ezt a hírt kiadós, egészséges reggelivel és salföldi túrával ünnepeltük meg. Anikónak minden nagyon ízlik, főleg a sok finom zöldségvariáció, Andrásnak kedvence az ötödik napon bevetett Híres mákos-mindenes sütim lett, többször is kért belőle. Nem korlátoztam, bármennyit ehetett belőle, de ő is megállapította, hogy képtelenség, mert nagyon laktató. Nagyon jól haladunk eddig, mert semmilyen „bűnözés” nem volt a részéről!
A hatodik naphoz hűen Anikónak már 6-ossal kezdődött a súlya a mérleg szerint! Reggelire svédasztalos terülj-terülj asztalkám, ebédre paleohedonista stílusban 4 fajta mentes fagylaltkehely. Vacsira grillcsirke, tarja sült zöldségekkel, hűtött rizzsel és fröccsözéssel egybekötve, extra programként még Adrienn barátném születésnapját is meg tudtuk ünnepelni közösen.
MÁSODIK HÉT: alaprutin kialakítása
A kilencedik nap legjobb híre volt, hogy András már 3 kilótól szabadult meg és nagyon szimpatizál a négyszeres édesítővel. Okosan használjuk a készleteinket, folyamatosan mozgunk, programozunk. És nagyon bevált a Szuperpizza receptem is reggelire, vacsira, amit az ONLINE fogyókúrás turnusom vendégei ajándékba kapnak.
A tizedik napi esti spontán és késői svédasztalos vacsora után a másnapi reggelink tea és az András Ausztráliában élő fia által kifejlesztett superfood-os turmix volt. Az ebédünk is ínycsiklandóra sikerült: az előző napi maradék pizza, zöldségek, tojásos édesburgonya, grillkolbász és -sajt, a vacsi főtt édesburgonya, salival, olívaolajjal, sóval, borssal, kevés cheddar sajtmorzsával megszórva. Másnapra pedig meglepetést tartogattam. A híres gyömbér esszencia italomat, amit kis feles pohárból ittunk. Hát, nem volt mindenkinek őszinte a mosolya utána, ellenben nagyon hatásos a fogyásra, emésztésre is!
A tizenkettedik napon isteni finom, bográcsban készült finom kakaspörkölt várt ránk, amikor barátokhoz mentünk kertipartira. Egy ilyen kiadós vacsora után másnap dukált egy könnyedebb kávés kollagénes turmix, az előző napi mentes gyümölcsfagyik, valamint brutál étvágygerjesztő mindent bele rántotta Anikótól. Ekkorra már mindenkinek egyre természetesebb lett, hogy így eszünk és egészséges paleo elemózsiát viszünk a kirándulásokra. András szerint a jó a módszeremben, hogy bármennyit ehetünk ezekből az ételekből. És igaza van!
FOLYT.KÖV.... :-)