Van egy hagymafajta, aminek a szezonja épp most kezdődik. Lehet, hogy eddig még Te sem használtad fel annyira, mint amennyire hasznos és finom. Ezentúl ne hagyd ki a bevásárlásod során.
Folytatódik az új sorozatom: hétről hétre bemutatom egy éppen aktuális, SZEZONÁLIS hazai zöldség illetve gyümölcs kiemelkedő előnyeit, és küldök hozzá egy finom és egészséges receptet is.
NÉZZÜK MOST A PÓRÉHAGYMA LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAIT!
- Előnyös hatásait először Hippokratész említi: emésztésserkentőként és vizelethajtóként ajánlja.
- Magas élelmirost- és allicin nevű illóolaj-tartalma elősegíti a belek mozgását, ruténtartalma révén pedig a vérerek falát erősíti, tisztítja a kapillárisokat, csökkenti a vér koleszterinszintjét.
- Mézgaanyagai köptető hatásúak: légúti fertőzések, gyulladások gyógyulásakor igen hatékonyak. (Nem véletlenül említem az őszi zöldségek között.)
- Illóolajai baktériumölő hatással rendelkeznek, és kiemelkedő az A-, B1-, C-, valamint E-vitamin-tartalma.
- Antioxidánsként erősíti a szervezeted ellenálló képességét, ezenkívül pedig remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.
- Élettani szempontból nyersen (is) érdemes fogyasztani.
Felhasználása rendkívül változatos: ehetjük nyersen például füstöltárukhoz, tojásos ételekhez, használhatjuk vörös- ill. lilahagyma helyett konkrét receptekben (nem fogja elrontani, sőt!), párolhatjuk, főzhetjük, piríthatjuk, mindenhogy ízletes.
ÉS A KEDVENC PÓRÉHAGYMÁS REGGELI-VACSORARECEPTEM.