Tombol az indián nyár, érnek a finom őszi gyümölcsök, itt az ideje valami igazán finomat és ízleteset készíteni belőlük. Nézzük ma a szilvát!
Folytatódik az új sorozatom: hétről hétre bemutatom egy éppen aktuális, SZEZONÁLIS hazai zöldség illetve gyümölcs kiemelkedő előnyeit, és küldök hozzá egy finom és egészséges receptet is.
NÉZZÜK MOST A SZILVA LEGFONTOSABB TULAJDONSÁGAIT!
- Gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban is (kálium, vas, magnézium), vitamintartalma azonban nem számottevő, kivéve B2- és C-vitamin tartalmát.
- Segíti a szervezet testi-lelki ellazulását, és jó közérzetet biztosít.
- Antioxidáns tulajdonsága révén semlegesíti a szabadgyököket, ezáltal védi a sejtfalat.
- A héjában található élelmi rost jelentős, érdemes azzal együtt fogyasztani.
- Figyeljünk arra azonban, hogy különösen aszalt állapotban igen nagy a gyümölcscukor tartalma.
- Savtartalma alacsony.
- A forró vízbe áztatott szilva hashajtó hatású, a székrekedés természetes ellenszere.
- Vásárlásnál részesítsd előnyben a sápadt, fakó és nem egyforma szemeket, mert akkor garantált, hogy érett és egészségesebb gyümölcsöt viszel haza!
FELHASZNÁLÁSA RENDKÍVÜL VÁLTOZATOS: ehetjük nyersen, süteményekbe keverve, szószt, csatnit (indiai, fűszeres mártogatót) vagy lekvárt főzhetünk belőle (mindenmentes lekvár itt!), vagy akár egy gyümölcslevest is készíthetünk.
ÉS A KEDVENC
Készítsd el A MINDENMENTES SZILVALEKVÁROMAT is belőle!